28 Mayıs 2011 Cumartesi

"Diyarbakır tanığı ifade verecek haberi"

Diyarbakır tanığı ifade verecek
http://www.yurthaberler.com/diyarbakir-tanigi-ifade-verecek-918h.htm

Diyarbakır tanığı ifade verecek

78’liler Girişimi, tanıklık yapabilecek sıkıyönetim savcısının ismini savcılığa bildirecek.

‘12 Eylül’de Diyarbakır Cezaevi’nde yapılan işkenceler soruşturmasında 78’liler Girişimi, tanıklık yapabilecek sıkıyönetim savcısının ismini savcılığa bildirecek.

Diyarbakır Başsavcılığı’nın, 12 Eylül askeri darbesinden kaynaklı uygulamaların sembolü haline gelen Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananlarla ilgili 30 yıl sonra başlattığı soruşturma boyutlanıyor. Sadece bu soruşturmayla ilgilenmesi için özel yetkili bir savcı görevlendiren Diyarbakır Başsavcılığı, emniyet aracılığıyla, soruşturmanın başlatılmasını sağlayan 78’liler Girişimi’nden tanıklık yapabileceğini bildiren sıkıyönetim savcısının ismini sorduğu öğrenildi. Girişim, kendilerine ulaşarak, “Bildiklerimi anlatırım” diyen savcının ismini soran emniyete, “Savcılığa bildiririz” yanıtı verdi. Emniyet de yazıyla bu durumu savcılığa aktardı. Girişimin, aralarında sıkıyönetim savcısının da bulunduğu tanıkların isimlerini kısa süre içerisinde savcılığa bildirmesi bekleniyor.

950 kişi bildirildi

78’liler Girişimi, bugüne kadar 12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi’nde yatan ve kötü muameleye maruz kalan 950 kişinin ismini Diyarbakır Başsavcılığı’na bildirdi. Savcılık, ismi bildirilen mağdurların vücudunda kalıcı işkence izi olup olmadığını, kalıcı psikolojik rahatsızlıkları bulunup bulunmadığını belirlemek için Adli Tıp’a sevk kararı aldı. Onlarca mağdur, Adli Tıp’a giderek muayene oldu. Ancak, Diyarbakır ve çevresindeki köylerde yaşayan bazı mağdurların savcılığın, parasızlıktan dolayı Adli Tıp’a gidemediği, bunun da soruşturmanın ağır işlemesine yol açtığı bildirildi.

O savcı konuşacak

78’liler Girişimi’nin, Diyarbakır’da sıkıyönetim savcılığı yapan bir isimle temas kurduğu, bu ismin bildiklerini, somut tarih ve isimlerle anlattığı, ifadeye vermeye hazır olduğunu bildirdiği daha önce Milliyet’te yer almıştı. 78’liler Girişimi de savcılığın soruşturmaya ciddi yaklaşması halinde, bu ismi resmen tanık olarak bildireceğini açıklamıştı. Girişim, aynı şekilde, halen Askeri Yargıtay’da görevli bazı isimlerle, 5 gardiyanın da tanıklık yapabileceğini duyurmuştu.

Doktor ve teğmen de tanık

Sıkıyönetim savcısı ile ilgili bilgilerin kamuoyuna yansımasının ardından aralarında bir doktor ve üsteğmenin de bulunduğu cezaevinde görev yapan bazı isimlerin tanıklık için 78’liler Girişimi ile temas kurduğu, bu isimlerin de savcılığa bildirilebileceği öğrenildi. Girişim, kısa süre içerisinde bir heyetle savcıyı ziyaret edecek. Heyetin, tanık isimlerinin yanı sıra, mağdurların travma raporlarını da savcılığa sunacak. Girişim, 500 mağdurun anlatımlarını kayda da almıştı. Bu ses kayıtlarının da savcılığa verilebileceği belirtiliyor.

Özel yetkili bir savcı, 1980-1988 dönemi arasında yaşananları, bu dönemde görev alanları esas alarak soruşturmayı yürütüyor. Adalet Bakanlığı’ndan istenilen cezaevinde görev yapan görevli listesinin geldiği, Genelkurmay ve İçişleri Bakanlığı’ndan istenilen listelerin ise henüz gönderilmediği öğrenildi.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU/Milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder