28 Mayıs 2011 Cumartesi

"Hava siyanür kokuyor haberi"

Hava siyanür kokuyor
http://www.yurthaberler.com/hava-siyanur-kokuyor-922h.htm

Hava siyanür kokuyor

Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu: Hidrojen siyanür buharlaşıyor.

Metalurji Mühendisleri Odası Başkanı, açık alanda kimyasal işlem yapıldığını, yağmurla birlikte siyanürün çevreye yayıldığını ve insanların zehirlendiklerini dile getirdi. Küçük, “Ben sigara içmiyorum. Ancak o gün bir paket sigara içmiş kadar siyanür aldık. Barajın etrafından akşama kadar kalan herkes bir paket sigara içmiş kadar siyanür alıyor” dedi.

DİSK, KESK, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) de katılımcıları arasında yer aldığı Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu üyeleri, barajın çevresindeki siyanürün etkisine bizzat tanık oldu. Tesise alınmayan platform üyeleri, buharlaşan hidrojen siyanürün “acı badem” şeklinde algılanan kokusunu hissetti. Metalurji Mühendisleri Odası Başkanı Cemalettin Küçük, siyanürün çevreyi ve insanları zehirlediğini söyledi. Hidrojen siyanürün buharlaştığında “acı badem” gibi koktuğuna işaret eden Küçük, tesisin çevresinde yağmurla birlikte bu kokuyu aldıklarını söyledi. Küçük, kokunun siyanürün çevreyi zehirlediğinin kanıtı olduğunu, tesiste bir günde 25 ton siyanür kullanıldığını bildirdi.

20 yıldır zehirleniyorlar

“Bu siyanür nereye gidiyor? Bir kısmı çamurun içerisinde kalıyor, diğer kısmı ise gün gün buharlaşıyor. Buharlaşma en büyük sorundur” diyen Küçük, atıkların buharlaşmaması, doğayla bağlantısının kesilmesi gerektiğini vurguladı.

Çevrede yaşayan köylülerin 20 yıldır zehirlendiklerini dile getiren Küçük, siyanürün ve ağır metallerin etkilerinin yıllar sonra ortaya çıkacağını kaydetti.

KESK’e bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Çevre Sekreteri Emel Emre de vali ile görüşme talep ettiklerini ancak vali yardımcısına yönlendirildiklerini, dilekçe vererek tesisin kapatılmasını istediklerini söyledi.

MUSTAFA ÇAKIR/Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder