28 Mayıs 2011 Cumartesi

"Tuncelide türküler de suçlu haberi"

Tuncelide türküler de suçlu
http://www.yurthaberler.com/tuncelide-turkuler-de-suclu-914h.htm

Tunceli'de türküler de suçlu

Pınar Sağ ve Mehmet Özcan’a 10 ay cezanın nedeni Mercan Dağları ve Kırmızı Gül.

Pınar Sağ ile Mehmet Özcan’ı 10 ay hapse mahkûm eden mahkemenin kararında, sanatçıların söyledikleri türkülerle, öğrenci lideri İbrahim Kaypakkaya’nın şahsında, komünist MKP örgütünün propagandasını yaptıkları ileri sürüldü. Kararda Tunceli’de terör örgütlerinin bulunduğu ve sanatçıların söylediği türkülerin gençleri teşvik edebileceği iddia edildi.

Türk halk müziği sanatçıları Pınar Sağ ile Mehmet Özcan’ın örgüt propagandasından 10 ay hapse mahkûm edilmelerinin nedeni, Tunceli’de gençlerin katıldığı bir etkinlikte, Mercan Dağları ve Kırmızı Gül adlı türküleri söylemeleri. Kırmızı Gül’ün İbrahim Kaypakkaya’ya, Mercan Dağları’nın ise 2005’te öldürülen 17 MKP üyesine yazıldığını söyleyen mahkeme, bu türkülerin, gençlerin örgüte katılma iradelerini güçlendireceğini savundu. Sağ’ın avukatı Taylan Tanay ise “Şarkıları, türküleri suçlu ilan etmek kabul edilemez. Üstelik iddianamede böyle bir suçlama yoktu” diyor. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, müzisyenlerin hapse mahkûm edildiği davanın gerekçesini açıkladı. Sağ ve Özcan’ın 29 Mart 2009’da yerel seçimler öncesi Tunceli’de bağımsız belediye başkanı adayı Murat Kur’un tanıtım etkinliğine katıldıkları anımsatılan kararda, sanatçıların söyledikleri türkülerle, Kaypakkaya’nın şahsında, örgütün propagandasını yaptıkları ifade edildi.

‘Hukuki değil siyasi karar’

Sağ’ın avukatı Taylan Tanay, “Yargıçlar, bir türkünün, konuşmanın Tunceli’nin özgün yapısı nedeniyle suç oluşturacağını söylüyor. Bu türkü başka bir ilde söylenseydi suç oluşturmayacaktı” dedi. Mahkemenin, savcının iddia ettiği suçlamanın dışına çıktığına dikkat çekerek devam etti: “Türkülerin suç delili olarak gösterilmesi, verilen cezanın gerekçesini bulamamaktan kaynaklanıyor. Bu gerekçe, son dönemde sanatçılara yönelik baskılar açısından çarpıcı. 30 yıldır emekçilerin söylediği türkü örgüt parçası ilan ediliyor.”

Taylan Tanay, Kaypakkaya’yı 1973’te Diyarbakır’da öldürenlerin hâlâ yargı önüne çıkarılmadığını, işkenceyle öldürülen Kaypakkaya’nın terörist değil sosyalist öğrenci lideri olduğunu anımsattı.

HİLAL KÖSE/Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder